Na pewno wiesz, że marchewki tworzą piękne nadzienie do ciast i całe babeczki marchewkowe. A dziś proponuję spróbować zrobić z niego dżem. Gwarantuję, że zarówno dzieci, jak i dorośli będą zachwyceni!
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umyj cytryny i gotuj we wrzącej wodzie przez 5 minut.
Przełóż je przez maszynkę do mięsa lub zmiel w blenderze razem ze skórką.
Obierz marchewki i pokrój je na małe kawałki do smaku. Możesz zetrzeć lub przepuścić przez maszynę do mięsa.
Połącz marchewki, cytrynę i cukier i gotuj na średnim ogniu przez 40 minut, regularnie mieszając.
Zdejmij patelnię z ognia i odstaw na 2-3 godziny. Następnie ponownie gotuj dżem przez 40 minut.
Na samym końcu gotowania dodaj wanilinę i włóż dżem do wysterylizowanych słoików. Zakasać.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy