sok jabłkowy na zimę

3 godz. 0 min.
1 puszka 3 l
Sok jabłkowy na zimę
juefraphoto, stock.adobe.com
0

Jeśli jabłka w ogrodzie są brzydkie w dużych ilościach, a wszelkiego rodzaju dżemy są już gotowe, proponuję przygotować kilka słoików naturalnego domowego soku jabłkowego na zimę. Aby sok był szczególnie smaczny, użyj soczystych, słodko-kwaśnych lub słodkich owoców.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Jabłka opłucz, pokrój losowo i przepuść przez sokowirówkę.

Usuń piankę z powierzchni soku.

Sok przecedzić przez gazę złożoną z kilku warstw.

W przezroczystym świeżo wyciśniętym soku dodaj cukier w razie potrzeby (jeśli jabłka są kwaśne). Na 3 litry czystego soku jabłkowego potrzebowałem 500 g cukru.

Umieść patelnię z sokiem na ogniu, dobrze wymieszaj i podgrzej obrabiany przedmiot, aż cukier się rozpuści. Doprowadź sok prawie do wrzenia, ale nie gotuj! Tak więc maksymalne korzyści zostaną zachowane w gotowym soku.

Wlej gorący sok do sterylnego słoika i zwiń. Odwróć słoik z sokiem do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Schłodzony sok jabłkowy przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy