Jeśli jabłka w ogrodzie są brzydkie w dużych ilościach, a wszelkiego rodzaju dżemy są już gotowe, proponuję przygotować kilka słoików naturalnego domowego soku jabłkowego na zimę. Aby sok był szczególnie smaczny, użyj soczystych, słodko-kwaśnych lub słodkich owoców.
Składniki
- jabłka - 8 kg
- cukier - 500 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Jabłka opłucz, pokrój losowo i przepuść przez sokowirówkę.
Usuń piankę z powierzchni soku.
Sok przecedzić przez gazę złożoną z kilku warstw.
W przezroczystym świeżo wyciśniętym soku dodaj cukier w razie potrzeby (jeśli jabłka są kwaśne). Na 3 litry czystego soku jabłkowego potrzebowałem 500 g cukru.
Umieść patelnię z sokiem na ogniu, dobrze wymieszaj i podgrzej obrabiany przedmiot, aż cukier się rozpuści. Doprowadź sok prawie do wrzenia, ale nie gotuj! Tak więc maksymalne korzyści zostaną zachowane w gotowym soku.
Wlej gorący sok do sterylnego słoika i zwiń. Odwróć słoik z sokiem do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Schłodzony sok jabłkowy przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.