galaretka gruszkowa na zimę

20 min
10 porcji
Galaretka z gruszki na zimę
New Africa, stock.adobe.com
0

Prawie każda gospodyni domowa ma swoje danie koronne wśród konserwacji. Mam tę galaretkę z gruszki. Idealnie komponuje się z chrupiącymi tostami, aromatycznymi sernikami i naleśnikami. Ilość cukru zależy od tego, jak słodkie są owoce.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Przekrój gruszki na pół, obierz i obierz.

Zmiel owoce w blenderze lub przepuść przez maszynkę do mięsa.

Dodaj 1,4 kg cukru, wymieszaj i odstaw na 2 godziny.

Na małym ogniu zagotuj, wlej sok z cytryny i gotuj przez 5 minut.

Wymieszaj pektynę z pozostałym cukrem i dodaj do wrzącej galaretki, rozrzucając "deszcz"nad powierzchnią.

Gotuj przez 3-5 minut, włóż do wysterylizowanych słoików, zwiń i pozostaw na jeden dzień w cieple.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy