Ta sałatka zaskakuje różnorodnością składników i niezwykłym smakiem. Czego tu nie ma: przepyszne owoce morza, gotowane ziemniaki, świeże warzywa, zioła i aromatyczne suszone śliwki. Opisuję przepis w szczegółach!
Składniki
- kalmary (gotowane) – 2 tusze
- krewetki (obrane) – 150 g
- małże (w muszlach) – 150 g
- suszone śliwki (bez pestek) – 5 sztuk
- ziemniaki (gotowane) – 3 kawałki
- papryka (Jerky) – 100 g
- pomidory koktajlowe - 200 g
- Sałatka mix - 50 g
- czosnek - 2 ząbki
- ocet winny - 1 art.
- oliwa z oliwek - 30 ml
- masło - 20 G
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój kalmary w pierścienie i lekko usmaż na patelni grillowej z obu stron.
Na osobnej patelni roztop masło i smaż krewetki do miękkości.
We wrzącej wodzie gotuj małże przez 2 minuty.
Odcedź, dodaj posiekany czosnek, ocet winny i delikatnie wymieszaj.
Posiekaj suszone śliwki, suszoną paprykę, pomidory i obrane ziemniaki.
Połącz krewetki, kalmary, małże, ziemniaki, pomidory, mieszankę sałatkową, suszone śliwki i suszoną paprykę.
Dodaj sól, mielony pieprz, oliwę z oliwek i delikatnie wszystko wymieszaj. Sałatka gotowa!
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy