Kharcho na zimę w słoikach

50 min
4 porcje
Kharcho na zimę w słoikach
Anna żurawia, stock.adobe.com
0

Nie zawsze mam dużo wolnego czasu na robienie zup. Dlatego nie pierwszy rok używam takiego hacka na życie-Kharcho na zimę w bankach. Ta metoda gotowania zajmuje tylko kilka minut, zagotowała wodę, wylała Kharcho i zupa jest gotowa.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz wszystkie warzywa i owoce, osusz. Zagotuj śliwki, wyjmij z wody i zmiel na puree. Przetrzyj przecier przez sito, aby usunąć skórkę. Odłóż na bok.

Drobno posiekaj cebulę, czosnek i czerwoną paprykę, podgrzej patelnię, wlej 4 łyżki.l oleju roślinnego i smaż na złoty kolor.

Blanszuj pomidory, ubij w puree w blenderze, podpal i dodaj smażoną cebulę, gotuj przez 10-15 minut.

Dodaj wszystkie przyprawy, sól i cukier do pomidorów, dobrze wymieszaj.

Posiekaj orzechy włoskie i natkę pietruszki. Dodaj wszystko do pomidorów, wymieszaj i gotuj przez 2 minuty.

Dodaj puree śliwkowe, gotuj przez kolejne 10 minut. Na koniec wlej ocet, gotuj przez 5 minut i zwiń w wstępnie wysterylizowane słoiki.

Julia Cion
przepis dodał (a):
Julia Cion
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy