Nie zawsze mam dużo wolnego czasu na robienie zup. Dlatego nie pierwszy rok używam takiego hacka na życie-Kharcho na zimę w bankach. Ta metoda gotowania zajmuje tylko kilka minut, zagotowała wodę, wylała Kharcho i zupa jest gotowa.
Składniki
- pomidory - 1 kg
- Chili - 2 kawałki
- cebula - 250 g
- śliwki - 200 g
- sól - 1 art. l
- cukier - 1 art. l
- czarny pieprz - 10 sztuk
- orzechy włoskie - 80 g
- czosnek - 6 ząbki
- liść laurowy - 2 kawałki
- chmiel-suneli - 1 art. l
- Olej roślinny - 100 ml
- pietruszka - 40 G
- ocet (9%) – 80 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz wszystkie warzywa i owoce, osusz. Zagotuj śliwki, wyjmij z wody i zmiel na puree. Przetrzyj przecier przez sito, aby usunąć skórkę. Odłóż na bok.
Drobno posiekaj cebulę, czosnek i czerwoną paprykę, podgrzej patelnię, wlej 4 łyżki.l oleju roślinnego i smaż na złoty kolor.
Blanszuj pomidory, ubij w puree w blenderze, podpal i dodaj smażoną cebulę, gotuj przez 10-15 minut.
Dodaj wszystkie przyprawy, sól i cukier do pomidorów, dobrze wymieszaj.
Posiekaj orzechy włoskie i natkę pietruszki. Dodaj wszystko do pomidorów, wymieszaj i gotuj przez 2 minuty.
Dodaj puree śliwkowe, gotuj przez kolejne 10 minut. Na koniec wlej ocet, gotuj przez 5 minut i zwiń w wstępnie wysterylizowane słoiki.