Cukinia w puszkach według tego przepisu smakuje jak marynowane grzyby. Podawaj zimową przekąskę do wszelkich zbóż, ziemniaków i dań mięsnych. Im więcej ziół i przypraw użyjesz do gotowania, tym bardziej aromatyczna będzie przekąska warzywna.
Składniki
- młoda cukinia - 1,5 kg
- marchew - 2 szt.
- czosnek - 2 ząbki
- koperek - 1 pęczek
- pietruszka - 1 pęczek
- liść laurowy - 2 szt.
- czarny pieprz - szczypta
- Olej roślinny - 50 ml
- ocet (9%) – 50 ml
- cukier - 2 art.
- sól - 2,5 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Cukinię opłucz, obierz i pokrój w kostkę. Młode cukinie można marynować bez obierania.
Obierz marchewki i pokrój w kostkę lub paski.
Posiekaj czosnek, opłucz zioła, lekko osusz i posiekaj.
Połącz posiekaną cukinię, marchewkę, czosnek i zioła w misce.
Dodaj sól, cukier, liść laurowy, czarny pieprz, olej roślinny i ocet. Wszystko dobrze wymieszaj i pozostaw do marynowania na 3 godziny w temperaturze pokojowej.
Gdy warzywa dadzą wystarczającą ilość soku, zapakuj sałatkę do wcześniej wysterylizowanych słoików (liść laurowy należy najpierw usunąć!) i zalać pozostałą marynatą.
Przykryj słoiki z obrabianym przedmiotem sterylnymi pokrywkami i wyślij do sterylizacji w rondlu z wodą (woda w rondlu - "na ramionach" słoików; czas sterylizacji słoików o pojemności 0,5 litra wynosi 15 minut od momentu zagotowania wody w rondlu).
Po sterylizacji zwiń słoiki, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przenieś schłodzony przedmiot do przechowywania w chłodne, ciemne miejsce.