Zamień cukinię w ananasy? Bez magii, po prostu użyj tego przepisu. Cukinia naprawdę smakuje podobnie do ananasów w puszkach. Jeśli dodasz je do sałatek, różnica prawie nie jest odczuwalna. Budżetowo i nietypowo, polecam!
Składniki
- cukinia - 1 kg
- cytryna - 1/4 szt.
- sok ananasowy - 500 ml
- cukier - 150 g
- wanilina - na czubku noża
Przepis na gotowanie krok po kroku
Cukinię opłucz, obierz, łyżką delikatnie usuń nasiona, pokrój w kostkę.
Umieść przygotowaną cukinię w garnku do gotowania, zalej sokiem ananasowym, wymieszaj i zagotuj na dużym ogniu.
Następnie zmniejsz ogień, dodaj cukier, sok z cytryny i wanilinę. Jeszcze raz wszystko dobrze wymieszaj i przy minimalnym ogrzewaniu gotuj obrabiany przedmiot przez 30 minut.
Włóż wrzącą cukinię łyżką cedzakową do wcześniej wysterylizowanych słoików, zalej syropem ananasowym. Słoiki szczelnie zamknąć, odwrócić do góry nogami i ostudzić. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.