Istnieją dziesiątki i setki sposobów na przygotowanie słodko-kwaśnego sosu z szerokiej gamy składników. Jedną z moich ulubionych opcji jest śliwka wiśniowa. Ze względu na wyraźne nuty kuchni gruzińskiej sos ten szczególnie dobrze nadaje się do mięsa.
Składniki
- śliwka wiśniowa - 700 g
- woda - 1 szkło
- skrobia - 1 art.
- cukier - 2 art.
- ocet jabłkowy - 1 art.
- sól - 0.5 łyżeczka
- mielona czerwona papryka - 0.5 łyżeczka
- przyprawy i przyprawy - 0.5 CZ. l.
- czosnek (mielony) – 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wlać śliwkę wiśniową wodą, gotować do miękkości i zmielić przez sito.
Dodaj pozostałe składniki oprócz skrobi.
Gotuj sos przez 10 minut.
Rozcieńczyć skrobię w kilku łyżkach wody.
Wlać do sosu, mieszając i gotować przez kolejne 2 minuty.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy