Kuchnia latynoamerykańska jest bogata w niezwykłe sosy, a jednym z nich jest zielony sos Chimichurri. Jest przygotowywany na bazie czosnku i ziół i najlepiej nadaje się do pieczonych mięs. I jak gotować ciekawostkę, powiem ci dalej w przepisie.
Składniki
- oregano - 1 pęczek
- pietruszka - 1 pęczek
- bazylia (zielony) – 1 pęczek
- oliwa z oliwek - 50 ml
- ocet winny - 30 ml
- Limonka - 0.5 kawałki
- brązowy cukier - 1 łyżeczka
- czosnek - 3 ząbki
- kolendra - 0.5 pęczek
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zmiel wszystkie warzywa razem z łodygami w blenderze.
Dodaj zmiażdżony czosnek, ocet, olej, sok z limonki i cukier.
Ponownie ubij sos, ale nie doprowadzaj go do gładkości.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy