Uwielbiam śmietanę za to, że można ją bardzo łatwo uzupełnić i urozmaicić. Więc dzisiaj chcę podzielić się doskonałym przepisem na śmietanę, tym razem z porzeczkami. Pyszne, piękne, pachnące-najlepsze rozwiązanie na herbatę dla całej rodziny.
Składniki
do testu:
- śmietana (25%) – 250 g
- porzeczka - 120 g
- skrobia - 1 art.
- mąka - 200 g
- cukier - 180 g
- jaja kurze - 2 kawałki
- kakao - 2 art.
- mielony cynamon - 0.5 łyżeczka
- proszek do pieczenia ciasta - 1.5 łyżeczka
do kremu:
- śmietana (25%) – 200 g
- cukier - 150 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ubij jajka z cukrem mikserem, aż będą puszyste.
Dodaj śmietanę i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i cynamonem.
Ponownie ubij ciasto mikserem.
Wymieszaj porzeczki ze skrobią, Dodaj do ciasta i wymieszaj.
Wlej ciasto do formy i piecz przez 30-40 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni.
Niech ciasto lekko ostygnie na ruszcie i pokrój na kilka ciast.
Ubij śmietanę i cukier śmietanowy mikserem, aż będzie puszysty.
Posmaruj ciasta i zbierz śmietanę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy