Koneserzy włoskich serów zdecydowanie powinni spróbować lodów Gorgonzola. Nie, Nie musisz iść po niego do najbliższej restauracji. Możesz przygotować oryginalny deser w domu. Wszystkie proporcje i wskazówki są dalej w przepisie.
Składniki
- śmietana - 250 ml
- mleko - 250 ml
- żółtka - 4 kawałki
- Ser Gorgonzola - 100 g
- ser śmietankowy - 2 art.
- cukier - 200 g
- wanilina - na czubku noża
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ubij żółtka z cukrem na puszystą białą masę.
Dodaj schłodzoną śmietanę, mleko, wanilinę i ubijaj wszystko razem przez kolejne 2 minuty.
Rozpuść oba rodzaje sera osobno w łaźni wodnej.
Wlej masę serową do głównego półfabrykatu i dobrze wymieszaj.
Włóż do przygotowanej formy i wstaw do zamrażarki na 6 godzin. Przez pierwsze 2 godziny co 30 minut wyjmuj lody z lodówki i mieszaj.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy