Rezygnacja z takich uroczych zielonych pomidorów jest po prostu niemożliwa, nawet jeśli nie lubisz marynowanych warzyw. Na każdym stole będą wyglądać jasno i niecodziennie. Zwłaszcza jeśli dodasz trochę ziół i czerwonej ostrej papryki.
Składniki
- zielone pomidory - 500 g
- czosnek - 0.5 głowice
- ostra czerwona papryka - 0.5 strąk
- ocet (9%) – 0.5 art.
- sól - 0.5 art.
- cukier - 1 art.
- włoskie zioła - 1 łyżeczka
- Mieszanka groszku pieprzowego - 1 szczypta
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój małe zielone pomidory na połówki, a duże pomidory na kawałki według własnego uznania.
Drobno posiekaj czosnek i ostrą paprykę.
Ułóż pomidory w pojemniku lub słoikach do marynowania warstwami, naprzemiennie z papryką i czosnkiem. Posyp ziołami i ziarnami pieprzu.
Zagotuj szklankę wody z solą i cukrem, wlej ocet i wyjmij marynatę z pieca.
Napełnij pomidory i pozostaw do ostygnięcia pod szczelną pokrywką. Niech parzą co najmniej dzień w lodówce.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy