przekąski 26.11.2022

Onigiri ze zwykłego ryżu

45 min
6 porcji
Onigiri ze zwykłego ryżu
gontabunta, stock.adobe.com
0

Dla miłośników kuchni japońskiej proponuję wypróbować przepis Onigiri ze zwykłego ryżu. Onigiri nie jest rodzajem sushi, ale kompletnym daniem. Możesz umieścić dowolne nadzienie w uroczych kolobokach ryżowych. Biorę łososia, możesz eksperymentować.

Składniki

dla ryżu:
do nadzienia:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Napełnij ryż wodą i gotuj do miękkości. Gdy ryż się ugotuje, wlej do niego ocet z solą i cukrem. Dobrze wymieszaj i przejdź do przygotowania nadzienia.

Pokrój awokado, ogórek i rybę w drobną kostkę i wymieszaj.

Weź trochę ryżu do ręki i zwiń go w kulkę, a następnie zrób tortillę jak na pierogi i umieść trochę nadzienia na środku.

Zamknij nadzienie ryżem, ponownie zwiń kulkę i uformuj z niej Trójkąt. Owinąć Onigiri paskiem nori i podawać z sosem sojowym.

Julia Cion
przepis dodał (a):
Julia Cion
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy