Dla miłośników kuchni japońskiej proponuję wypróbować przepis Onigiri ze zwykłego ryżu. Onigiri nie jest rodzajem sushi, ale kompletnym daniem. Możesz umieścić dowolne nadzienie w uroczych kolobokach ryżowych. Biorę łososia, możesz eksperymentować.
Składniki
dla ryżu:
- ryż - 150 g
- nori - 2 kawałki
- woda - 250 ml
- ocet ryżowy - 2 art. l
- cukier - 20 g
- sos sojowy - 2 art. l
do nadzienia:
Przepis na gotowanie krok po kroku
Napełnij ryż wodą i gotuj do miękkości. Gdy ryż się ugotuje, wlej do niego ocet z solą i cukrem. Dobrze wymieszaj i przejdź do przygotowania nadzienia.
Pokrój awokado, ogórek i rybę w drobną kostkę i wymieszaj.
Weź trochę ryżu do ręki i zwiń go w kulkę, a następnie zrób tortillę jak na pierogi i umieść trochę nadzienia na środku.
Zamknij nadzienie ryżem, ponownie zwiń kulkę i uformuj z niej Trójkąt. Owinąć Onigiri paskiem nori i podawać z sosem sojowym.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy