przekąski 22.01.2022

galaretka po włosku

4 godz. 30 min.
6 porcji
Galaretka po włosku
StockphotoVideo, stock.adobe.com
0

Oprócz makaronu i pizzy Włosi uwielbiają gotować galaretkę. Dziś spróbujemy ugotować pyszne galaretowate mięso po włosku. Różni się od zwykłych przepisów obecnością octu i dużą liczbą składników żelujących.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zeskrob nogi wieprzowe nożem, opłucz i włóż do głębokiego garnka z wodą.

Wrzuć kości, obrany język, liść laurowy, mieszankę papryki i cebulę do łuski. Gotuj przez 3 godziny na bardzo małym ogniu.

Złap cebulę i wyrzuć. Dodaj seler, obraną marchewkę, sól, drobno posiekany czosnek i gotuj jeszcze 1 godzinę.

Wyjmij mięso z bulionu, lekko ostudź, oddziel od kości, drobno posiekaj i ułóż na przygotowanych talerzach.

Dwukrotnie przecedź bulion przez gazę i delikatnie wlej do pojemników z mięsem.

Gdy galaretka w talerzach ostygnie, przenieś je do lodówki i pozostaw na 8 godzin.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy