Oprócz makaronu i pizzy Włosi uwielbiają gotować galaretkę. Dziś spróbujemy ugotować pyszne galaretowate mięso po włosku. Różni się od zwykłych przepisów obecnością octu i dużą liczbą składników żelujących.
Składniki
- język wieprzowy - 1 rzecz
- Kości mięsne (wołowe) – 1 kg
- nogi wieprzowe - 2 kawałki
- cebula - 2 kawałki
- marchew (duży) – 1 rzecz
- seler (ogonki) – 200 g
- ocet winny - 100 ml
- Mieszanka groszku pieprzowego - 1 art.
- liść laurowy - 2 kawałki
- woda (filtrowane) – 4 l
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zeskrob nogi wieprzowe nożem, opłucz i włóż do głębokiego garnka z wodą.
Wrzuć kości, obrany język, liść laurowy, mieszankę papryki i cebulę do łuski. Gotuj przez 3 godziny na bardzo małym ogniu.
Złap cebulę i wyrzuć. Dodaj seler, obraną marchewkę, sól, drobno posiekany czosnek i gotuj jeszcze 1 godzinę.
Wyjmij mięso z bulionu, lekko ostudź, oddziel od kości, drobno posiekaj i ułóż na przygotowanych talerzach.
Dwukrotnie przecedź bulion przez gazę i delikatnie wlej do pojemników z mięsem.
Gdy galaretka w talerzach ostygnie, przenieś je do lodówki i pozostaw na 8 godzin.