przekąski 08.02.2022

Muhammara z ostrą papryką

1 godz. 0 min.
4 porcje
Muhammara z ostrą papryką
FomaA, stock.adobe.com
0

Muhammara to coś między przystawką a sosem puree. Możesz podawać go na różne sposoby: w postaci pasty do kanapek, jako niezależne danie lub jako dodatek do mięsa. Konsystencja pasztetu pozwala na eksperymentowanie z prezentacją.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zawiń paprykę w folię i piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni. Bułgarski około 35 minut, a chili około 10. Podobnie piecz czosnek przez 10 minut.

Obierz paprykę ze skórki i pestek. Zmiel go czosnkiem w blenderze.

Osobno posiekaj orzechy na drobne okruchy i dodaj je tam.

Dodaj ocet, sok z cytryny, olej sezamowy i przyprawy do smaku. Jeszcze raz przerwij.

Dodaj oliwę z oliwek do pożądanej konsystencji.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy