Zdecydowałeś się dobrze jeść? Wtedy przyda Ci się przepis na PP julienne. Zamiast śmietany i mleka stosuje się śmietanę o niskiej zawartości tłuszczu. Należy również zauważyć, że główne składniki nie są smażone, ale duszone w niewielkiej ilości wody.
Składniki
- filet z kurczaka - 500 g
- pieczarki - 400 g
- cebula - 2 kawałki
- ser - 100 g
- śmietana (15% tłuszczu) – 100 g
- gałka muszkatołowa - na czubku noża
- czarny pieprz - 3 groszek
- sól - 1,5 łyżeczka
- woda - 250 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój filety z kurczaka, pieczarki i obraną cebulę.
Zetrzyj ser na drobnej tarce.
Umieść cebulę na patelni, dodaj kilka łyżek wody i gotuj na wolnym ogniu przez 2 minuty.
Dodaj pieczarki, czarny pieprz i gotuj przez 10 minut, często mieszając.
Dodaj filety i gotuj wszystko razem przez kolejne 5 minut.
Umieść obrabiany przedmiot w nasmarowanej formie.
Połącz śmietanę, sól, gałkę muszkatołową i pozostałą wodę.
Wlej sos do formy i posyp serem.
Przykryj formę folią i piecz przez 15 minut w 190 stopniach.
Ostrożnie zdejmij folię i wyślij PP julienne do piekarnika na kolejne 5 minut.