
Ta przekąska jest najczęściej spotykana w kuchni arabskiej. Jest przygotowywany z różnych rodzajów roślin strączkowych, przy użyciu dodatków do smaku i koloru. Jedną z bardziej popularnych odmian jest hummus z ciecierzycy z sezamem. Dzisiaj powiem Ci, jak go ugotować w domu.
Składniki
- ciecierzyca - 400 g
- Sezam - 100 g
- oliwa z oliwek - 2 art.
- sok z cytryny - 3 art.
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- sól (bez zjeżdżalni) – 1 łyżeczka
- woda - 2 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ciecierzyca jest wstępnie namoczona przez 4 godziny w zimnej wodzie.
Wrzuć do durszlaka, spłucz, zalej świeżą wodą i gotuj przez 40 minut.
Odcedź bulion do osobnego pojemnika, lekko ostudź ciecierzycę.
Zmiel sezam w blenderze, aż będzie sproszkowany.
Umieść gotowaną ciecierzycę i posiekany sezam w misce blendera.
Dodaj olej, sok z cytryny, 150 ml ciepłego wywaru, sól, mielony pieprz i zmiel na gładką konsystencję.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy