satsebeli na zimę

1 godz. 30 min.
12 porcji
Satsebeli na zimę
Veronika Idiyat, stock.adobe.com
0

Trudno wyobrazić sobie gruzińską kuchnię bez pikantnego sosu satsebeli. Jego słodko-kwaśny smak i pikantny aromat uzupełniają różnorodne potrawy, w tym spaghetti, ryby, mięso i drób. Porzuć sosy kupione w sklepie-spróbuj zrobić satsebele w domu i ciesz się przygotowaniem przez całą zimę.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Wlej sok pomidorowy do dużego rondla i pozostaw do odparowania na małym ogniu.

Przygotuj bazylię i miętę: opłucz, osusz ręcznikiem papierowym, oderwij liście od łodyg.

Pokrój cebulę na średnie kawałki. Opłucz słodką i ostrą paprykę, obierz nasiona, pokrój w plasterki.

Przełóż cebulę i 2 rodzaje przygotowanej papryki przez maszynkę do mięsa. Powstałe puree ziemniaczane Dodaj do rondla z sokiem pomidorowym, dobrze wymieszaj, zagotuj.

Dodaj wszystkie suche przyprawy, sól, cukier i olej roślinny. Dokładnie wymieszaj, ponownie zagotuj i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut.

Posiekaj koperek, pietruszkę, seler, bazylię i miętę. Zmiel wszystkie warzywa w blenderze, aż będą gładkie.

W garnku z wrzącym sosem wprowadź mieszankę zieleni, wymieszaj i gotuj przez kolejne 10 minut.

Dodaj ocet jabłkowy, wymieszaj i gotuj przez kolejne 10 minut.

Gotowy sos satsebeli wlać na gorąco do sterylnych słoików i zwinąć. Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu do zimy.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy