Trudno wyobrazić sobie gruzińską kuchnię bez pikantnego sosu satsebeli. Jego słodko-kwaśny smak i pikantny aromat uzupełniają różnorodne potrawy, w tym spaghetti, ryby, mięso i drób. Porzuć sosy kupione w sklepie-spróbuj zrobić satsebele w domu i ciesz się przygotowaniem przez całą zimę.
Składniki
- papryka - 10 szt.
- ostra czerwona papryka - 1 szt.
- sok pomidorowy - 3 l
- Olej roślinny - 200 ml
- ocet jabłkowy - 170 ml
- cukier - 150 g
- sól - 1,5 art.
- cebula - 200 g
- czosnek - 150 g
- koperek - 50 g
- pietruszka - 50 G
- mięta - 50 G
- bazylia - 50 G
- seler - 15 g
- chmiel-suneli - 2 art.
- papryka (mielona) – 1 art.
- mielony czarny pieprz - 1 CZ. l.
- mielona czerwona papryka - 0,5 CZ. l.
- mielona kolendra - 1 art.
- ziele angielskie - do smaku
- liść laurowy - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wlej sok pomidorowy do dużego rondla i pozostaw do odparowania na małym ogniu.
Przygotuj bazylię i miętę: opłucz, osusz ręcznikiem papierowym, oderwij liście od łodyg.
Pokrój cebulę na średnie kawałki. Opłucz słodką i ostrą paprykę, obierz nasiona, pokrój w plasterki.
Przełóż cebulę i 2 rodzaje przygotowanej papryki przez maszynkę do mięsa. Powstałe puree ziemniaczane Dodaj do rondla z sokiem pomidorowym, dobrze wymieszaj, zagotuj.
Dodaj wszystkie suche przyprawy, sól, cukier i olej roślinny. Dokładnie wymieszaj, ponownie zagotuj i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut.
Posiekaj koperek, pietruszkę, seler, bazylię i miętę. Zmiel wszystkie warzywa w blenderze, aż będą gładkie.
W garnku z wrzącym sosem wprowadź mieszankę zieleni, wymieszaj i gotuj przez kolejne 10 minut.
Dodaj ocet jabłkowy, wymieszaj i gotuj przez kolejne 10 minut.
Gotowy sos satsebeli wlać na gorąco do sterylnych słoików i zwinąć. Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu do zimy.