lecho z papryki z pomidorami

1 godz. 0 min.
4 litry
Lecho z papryki z pomidorami
Avocado_studio, stock.adobe.com
0

Papryka lecho z pomidorami to smaczne i bardzo łatwe do przygotowania danie, które z łatwością zastąpi sałatkę warzywną zimą. Lecho doskonale uzupełni różnorodne dania mięsne, będzie pysznym dodatkiem do przystawki z owsianki i ziemniaków.

Składniki

  • pomidory - 2 kg
  • papryka - 2,5 kg
  • cukier - 0,5 art.
  • sól - 1 art.
  • ocet (9%) – 30 ml
  • Olej roślinny - 150 ml
  • czarny pieprz (groszek) – 10 szt

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz pomidory i przekręć je w maszynce do mięsa.

Obierz paprykę i pokrój na małe kawałki.

Gotuj pomidory do wrzenia, a następnie pozostaw na kolejne 20 minut po ugotowaniu z otwartą pokrywką.

Dodaj sól, cukier i olej roślinny i dokładnie wymieszaj.

Dodaj kawałki pieprzu i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 20 minut na średnim ogniu, regularnie mieszając.

5 minut przed gotowaniem dodaj ziarna pieprzu i ocet.

Wlej lecho do słoików. Odwróć słoiki do góry nogami i zawiń w koc, aż całkowicie ostygną.

Julia Cion
przepis dodał (a):
Julia Cion
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy