sos pesto na zimę w domu

15 min
4 porcje
Sos pesto na zimę w domu
marysckin, stock.adobe.com
0

Zielone włoskie pesto z aromatycznymi ziołami uzupełnia makaron, pizzę, wszelkiego rodzaju przekąski i inne potrawy. Ale w gotowym sklepie często występuje wątpliwy skład. Po co więc rozumieć te subtelności, jeśli możesz po prostu samodzielnie ugotować pesto, a nawet zwinąć na zimę.

Składniki

  • bazylia - 1 pęczek
  • orzeszki piniowe - 100 g
  • sok z cytryny - 2 art.
  • oliwa z oliwek - 120 ml
  • czosnek - 3 ząbki
  • przyprawy i przyprawy - 1 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz i osusz liście bazylii.

Zmiel wszystkie składniki w blenderze, aż będą gładkie.

Rzuć pesto w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy