To sprawdzony przepis na masło marynowane z octem. Jeśli w wyniku cichego polowania przyniosłeś do domu ogromną ilość grzybów leśnych, marynuj je na zimę. Taki blank ozdobi każdy świąteczny stół i na pewno podbije serca Twoich gości.
Składniki
- Maślanka - 2,5 kg
- marchew - 1 szt.
- cebula (opcjonalnie) – 1 szt.
- czosnek (opcjonalnie) – 4 ząbki
- woda - 3 szklanki
- liść laurowy - 4 szt.
- czarny pieprz (groszek) – 8 szt.
- ziele angielskie (groszek) – 8 szt.
- nasiona gorczycy - 1 art.
- cukier (bez zjeżdżalni) – 3 art.
- sól - 3 art.
- ocet (9%) – 3/4 szklanki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posortuj Grzyby, oczyść z piasku i brudu, spłucz pod bieżącą wodą. Pozostaw małe grzyby w całości, większe losowo pokrój.
Przygotuj marynatę. Wlej wodę do rondla, dodaj sól, cukier, oba rodzaje pieprzu, nasiona gorczycy i liść laurowy. Doprowadź marynatę do wrzenia na dużym ogniu, a następnie zmniejsz ogrzewanie i gotuj przez 3-5 minut. W razie potrzeby do marynaty można dodać grubo posiekane ząbki czosnku i posiekaną cebulę.
Wprowadź ocet, gotuj przez 1 minutę i usuń marynatę z ognia.
Zanurz przygotowane grzyby we wrzącej marynacie i gotuj na małym ogniu przez 7-10 minut po ugotowaniu.
Za pomocą łyżki cedzakowej wyjmij grzyby z marynaty i wrzuć do durszlaka.
Obierz i pokrój marchewki.
Na dnie wstępnie wysterylizowanych słoików połóż kilka kółek marchewki.
Napełnij słoiki z marchewką ¾ objętości gorącymi grzybami i zalej gorącą marynatą. Marynata powinna sięgać do samej góry słoików. Zwiń puszki z półfabrykatem.
Masło marynowane zgodnie z tym przepisem jest doskonale przechowywane bez sterylizacji. Według własnego uznania możesz dodatkowo wysterylizować słoiki z grzybami w garnku z wrzącą wodą lub w piekarniku nagrzanym do 110°C przez 20 minut. Następnie odwróć słoiki do góry nogami i ostudź. Przechowuj marynowane masło w chłodnym, ciemnym miejscu.