Ugotuj zupę grochową z żeberkami wieprzowymi na lunch! Danie jest proste, ale bardzo smaczne. Wstępnie namocz groszek, usmaż żeberka, aby uzyskać jaśniejszy aromat. Dodaj też zielony groszek i posiekany pomidor.
Składniki
- żeberka wieprzowe (wędzone) – 400 g
- groszek (suchy) – 1,5 szklanki
- zielony groszek - 100 g
- pomidory - 1 rzecz
- czosnek - 3 ząbki
- cebula - 1 rzecz
- marchew - 1 rzecz
- Olej roślinny - 3 art.
- liść laurowy (mielony) – 0,5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- woda (oczyszczona) – 2,5 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Suchy groszek dokładnie spłucz i moczyć przez 2 godziny w zimnej wodzie.
Wrzuć groszek do durszlaka, ponownie spłucz i wlej do wrzącej wody. Gotuj przez 1 godzinę.
Pokrój wędzone żeberka, marchewkę, pomidor i obraną cebulę.
Rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulę i marchewkę i smaż na złoty kolor.
Dodaj żeberka, zmielony liść laurowy i drobno posiekany czosnek. Gotuj przez 8 minut, ciągle mieszając.
W rondelku z groszkiem wlej pomidory, smaż z żebrami i gotuj przez 15 minut.
Dodaj zielony groszek, sól, mielony pieprz. Podgrzewaj przez 2 minuty na małym ogniu i wyłącz. Zaparz gotową zupę pod przykryciem przez 15-20 minut.