pierwsze dania 22.01.2022

zupa grochowa z wędzonymi żeberkami wieprzowymi

1 godz. 50 min.
6 porcji
Zupa grochowa z wędzonymi żeberkami wieprzowymi
GrumJum, stock.adobe.com
0

Ugotuj zupę grochową z żeberkami wieprzowymi na lunch! Danie jest proste, ale bardzo smaczne. Wstępnie namocz groszek, usmaż żeberka, aby uzyskać jaśniejszy aromat. Dodaj też zielony groszek i posiekany pomidor.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Suchy groszek dokładnie spłucz i moczyć przez 2 godziny w zimnej wodzie.

Wrzuć groszek do durszlaka, ponownie spłucz i wlej do wrzącej wody. Gotuj przez 1 godzinę.

Pokrój wędzone żeberka, marchewkę, pomidor i obraną cebulę.

Rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulę i marchewkę i smaż na złoty kolor.

Dodaj żeberka, zmielony liść laurowy i drobno posiekany czosnek. Gotuj przez 8 minut, ciągle mieszając.

W rondelku z groszkiem wlej pomidory, smaż z żebrami i gotuj przez 15 minut.

Dodaj zielony groszek, sól, mielony pieprz. Podgrzewaj przez 2 minuty na małym ogniu i wyłącz. Zaparz gotową zupę pod przykryciem przez 15-20 minut.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy