Ten przepis przypadnie do gustu koneserom pikantnych potraw. Pikantna sałatka z bakłażana Cobra to doskonała przystawka do każdego przystawki. Stopień ostrości można dostosować do własnych upodobań, dodając różne ilości ostrej papryki i czosnku.
Składniki
- bakłażany - 1 kg
- pomidory - 500 g
- papryka - 500 g
- ostra czerwona papryka - 2 strąk
- cebula (średni) – 2 kawałki
- czosnek - 100 g
- ocet - 120 ml
- Olej roślinny (bez zapachu) – 100 ml
- chmiel-suneli - 1 łyżeczka
- ziele angielskie - 4 groszek
- sól - 50 G
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój bakłażany i moczyć przez 20 minut w osolonej wodzie.
Przełóż pomidory, całą ostrą paprykę i obraną paprykę przez maszynę do mięsa.
Cebulę obrać i drobno posiekać.
W głębokim rondlu umieść masę pomidorów, ostrej i papryki. Dodaj przyprawy, sól, olej, czosnek przepuszczony przez prasę i gotuj przez 10 minut.
Dodaj cebulę, paprykę i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
Dodaj ocet, zdejmij z ognia i zamknij w czystych, suchych słoikach.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy