Burak w słoiku - ulubione przez wiele gospodyń domowych przygotowanie na zimę. Jest przygotowywany do przygotowania pachnących pierwszych dań w zimie (nadaje się również do barszczu!). Wystarczy dodać zawartość słoika do gotującego się bulionu i ugotować danie zgodnie z przepisem.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz i obierz warzywa. Buraki i marchewki zetrzeć na grubej tarce, cebulę, paprykę i chili pokroić w drobną kostkę.
W garnku do gotowania połącz przygotowane warzywa, sól, dodaj cukier i olej słonecznikowy, zagotuj i gotuj na małym ogniu pod pokrywką przez 60-80 minut, od czasu do czasu mieszając.
Wprowadź ocet, wymieszaj i gotuj przez kolejne 10 minut.
Zapakuj wrzący przedmiot do wcześniej wysterylizowanych słoików, szczelnie zamknij, odwróć do góry nogami i ostudź. Przechowuj schłodzony półfabrykat buraka w chłodnym, ciemnym miejscu.