Chcę podzielić się z wami jednym z najbardziej niezwykłych przepisów na zimę! Okazuje się, że jest to coś pomiędzy klasycznym dżemem a słodkim sosem chili. Można podawać z chlebem, deserami lub mięsem. Pamiętaj, aby spróbować zamknąć co najmniej kilka małych słoików!
Składniki
- pomidory - 1 kg
- cukier - 600 g
- ocet jabłkowy - 200 ml
- imbir - 40 g
- cytryna - 40 g
- ostra czerwona papryka - 3 strąk
- czosnek - 4 ząbki
- anyż - 2 kawałki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zalej pomidory wrzącą wodą przez kilka minut i obierz, a następnie drobno posiekaj.
Zetrzyj imbir, cienko pokrój plasterki cytryny, przełóż czosnek przez prasę, a pieprz obierz i posiekaj.
Włóż do rondla wszystkie składniki, w tym cukier i anyż, wlej ocet i zagotuj na małym ogniu.
Kontynuuj gotowanie dżemu pomidorowego, mieszając, przez około 20 minut i natychmiast wlej do słoików.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy