SOS barszczowy bez kapusty na zimę

1 godz. 15 min.
4 porcje
Sos do barszczu bez kapusty na zimę
Boca, stock.adobe.com
0

Oszczędne gospodynie domowe zawsze mają pierogi i gołąbki w zamrażarce, a półki spiżarni pękają od sałatek, gulaszu i zup w puszkach. Kontynuując ten temat, chcę podzielić się doskonałym przepisem na sos do barszczu bez kapusty. Uzupełnij go przyprawami, ziołami lub czosnkiem według własnego gustu.

Składniki

  • Burak - 1 kg
  • marchew - 200 g
  • cebula - 200 g
  • Olej roślinny - 50 ml
  • ocet - 50 ml
  • mielony czarny pieprz (bez zjeżdżalni) – 1 łyżeczka
  • cukier - 1 art.
  • sól - 1 art.
  • woda - 2 l

Przepis na gotowanie krok po kroku

Warzywa przygotuj i drobno posiekaj.

Podsmaż cebulę na oleju, aż będzie przezroczysta.

Dodaj marchewki i gotuj przez 5-7 minut, często mieszając.

Dodaj buraki i mielony pieprz. Zmniejsz ogień do minimum i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut.

Wymieszaj wodę z cukrem i solą, wlej do kotła z warzywami. Gotuj pod przykryciem przez 40 minut.

Dodaj ocet i po 2 minutach wyłącz ogrzewanie.

Włóż SOS barszczowy do wysterylizowanych słoików i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy