Brak beczki? Nie ma znaczenia, możesz gotować namoczone jabłka z cukrem w słoikach! Podnieś owoce o małych rozmiarach, aby z łatwością przeszły do szyjki naczynia. Do smaku dodaj ulubione przyprawy, ale moim zdaniem liście wiśni wystarczą.
Składniki
- jabłka - 3 kg
- liście wiśni - 10 sztuk
- cukier - 90 g
- sól - 10 g
- woda - 3 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zagotuj wodę, dodaj cukier i sól. Gotuj przez 2 minuty i odłóż na bok do ostygnięcia.
Umieść jabłka i liście wiśni w słoikach.
Wlać schłodzoną marynatę i zamknąć nylonowymi pokrywkami.
Przez trzy dni namoczone jabłka powinny stać w ciepłym miejscu, a następnie przenieść je do piwnicy.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy