galaretka z rokitnika

10 godz. 0 min.
10 porcji
Galaretka z rokitnika
f2014vad, stock.adobe.com
0

Rokitnik jest magazynem witamin i użytecznych pierwiastków śladowych, co oznacza, że warto go zbierać przy minimalnej obróbce cieplnej. Dzielę się sprawdzonym przepisem na pyszną galaretkę z rokitnika. Ten przysmak witaminowy wesprze osłabioną odporność zimą.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posortuj Rokitnik, zdejmij z gałązek, opłucz i wrzuć do durszlaka.

Umieść jagody w misce do gotowania i podpal. Ciągle mieszając doprowadzaj do wrzenia-jagody powinny wypuścić sok.

Przetrzyj gorącą masę jagodową przez sito.

Dodaj cukier do puree, wymieszaj i pozostaw obrabiany przedmiot na 7-10 godzin.

Po określonym czasie wymieszaj masę jagodową i wlej do wcześniej wysterylizowanych małych słoików. Słoiki szczelnie zamknąć i wysłać do przechowywania w chłodnym miejscu, a lepiej-w lodówce.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy