Rokitnik jest magazynem witamin i użytecznych pierwiastków śladowych, co oznacza, że warto go zbierać przy minimalnej obróbce cieplnej. Dzielę się sprawdzonym przepisem na pyszną galaretkę z rokitnika. Ten przysmak witaminowy wesprze osłabioną odporność zimą.
Składniki
- Rokitnik - 1 kg
- cukier - 1 kg
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posortuj Rokitnik, zdejmij z gałązek, opłucz i wrzuć do durszlaka.
Umieść jagody w misce do gotowania i podpal. Ciągle mieszając doprowadzaj do wrzenia-jagody powinny wypuścić sok.
Przetrzyj gorącą masę jagodową przez sito.
Dodaj cukier do puree, wymieszaj i pozostaw obrabiany przedmiot na 7-10 godzin.
Po określonym czasie wymieszaj masę jagodową i wlej do wcześniej wysterylizowanych małych słoików. Słoiki szczelnie zamknąć i wysłać do przechowywania w chłodnym miejscu, a lepiej-w lodówce.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy