sałatki
22.01.2022
sałatka mięsna z wołowiną, rzodkiewką, selerem i marynowanym imbirem
20 min
4 porcje
Po raz pierwszy spróbowałem tej sałatki w restauracji. Soczysty i umiarkowanie ostry podobał mi się tak bardzo, że postanowiłem nauczyć się go gotować samodzielnie. Okazało się, że wszystko jest dość proste. Ważne jest tylko prawidłowe usmażenie kawałka wołowiny.
Składniki
- wołowina (stek) – 300 g
- rzodkiewka - 100 g
- Mieszanka sałatek - 250 g
- seler - 100 g
- marynowany imbir - 20 g
- sok z cytryny - 2 łyżeczka
- oliwa z oliwek - 30 ml
- Olej roślinny - 2 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz wołowinę i dokładnie osusz ręcznikami papierowymi.
Rozgrzej olej roślinny, ułóż wołowinę i smaż do 2 minut z każdej strony na szybkim ogniu. Dostosuj stopień wysmażenia do swoich upodobań.
Połóż gotowe mięso na desce i pokrój.
Pokrój rzodkiewki, seler i marynowany imbir.
Wszystko wymieszaj, dodaj mieszankę sałatkową, sól i mielony pieprz.
Wlej sok z cytryny, oliwę z oliwek i delikatnie wymieszaj.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy