Bardzo nietypowy surówka z pekińskiej kapusty spodoba się wszystkim fanom ostrego niewiele. Podejdzie u wegetarian i tych, którzy przestrzega ścisłej diety. To duży plus azjatyckiej kuchni: kalorii niewiele, ale smak bardzo bogaty.
Składniki
do sałatki:
- kapusta Pekińska - 1 Kochan
- pomidory koktajlowe - 160 g
- marchew - 2 kawałki
- szczypiorek - 1 pęczek
- czosnek - 3 ząbki
- Chili - 1 rzecz
- Sezam - 3 art.
do tankowania:
- oliwa z oliwek - 2 art.
- olej sezamowy - 1 art.
- ocet - 2 art.
- suszone chili - 1 szczypta
- mielony czarny pieprz - 0.5 łyżeczka
- sól - 1 CZ. l.
- cukier - 1 CZ. l.
- kolendra - 0.5 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Grubo posiekaj kapustę pekińską i rozgnieć rękami.
Pokrój wiśnie na ćwiartki, zetrzyj marchewki na koreańskiej tarce i posiekaj czosnek i chili.
Dodaj sezam i posiekaną zieloną cebulę.
Wymieszaj wszystkie składniki sosu i polej sałatkę.
Wymieszaj i pozwól mu parzyć przez dwie godziny.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy