Wszystkim miłośnikom chrupiących korniszonów ze sklepu proponuję spróbować zrobić to samo. Spośród wszystkich przepisów udało mi się znaleźć najbardziej udany. Jestem pewien, że nie wszyscy twoi goście uwierzą, że zrobiłeś je sam.
Składniki
- korniszony - 1.2 kg
- woda - 1 L
- sól - 2 art.
- cukier - 4 art.
- ocet - 3 art.
- czarny pieprz - 6 groszek
- liść laurowy - 3 kawałki
- czosnek - 3 ząbki
- liście wiśni - 3 kawałki
- liście porzeczki - 3 kawałki
- Goździk - 3 Bud
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz korniszony i moczyć przez 4 godziny w lodowatej wodzie.
Umieść wszystkie przyprawy i liście w sterylnych słoikach.
Ubij tam korniszony i zalej wrzącą wodą. Przykryj pokrywkami i odstaw na 10 minut.
Odcedź tę wodę i ponownie zagotuj. Ponownie napełnij korniszony przez 10 minut.
Ponownie odcedź i zagotuj wodę, dodaj sól, cukier i ocet, ponownie napełnij korniszony i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy