Kiedy chcesz urozmaicić zwykły talerz marynowanych warzyw, ten przepis zawsze przychodzi na ratunek. Takie suszone śliwki z czosnkiem to kompletna niezależna przekąska, której nikt nie może się oprzeć. Goście na pewno będą zachwyceni!
Składniki
- suszone śliwki - 300 g
- liść laurowy - 1 rzecz
- czosnek - 1 Głowa
- Goździk - 2 Bud
- ziele angielskie - 2 groszek
- cukier - 50 g
- woda - 350 ml
- ocet - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Usuń pestki ze śliwek i włóż ząbek czosnku do każdego owocu.
Włóż suszone śliwki do wysterylizowanych słoików. Dodaj wszystkie przyprawy.
Zagotuj wodę z cukrem, wlej do słoika i pozostaw na 15 minut pod pokrywką.
Odcedź syrop, ponownie zagotuj i dodaj ocet.
Napełnij śliwki i zwiń na zimę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy