W przypadku tego przepisu lepiej kupić mięso z kością. Da doskonały napar, a przekąska dobrze stwardnieje. Galaretkę wołową i wieprzową należy gotować w głębokim i wysokim rondlu z grubym dnem. W tym procesie konieczne jest usunięcie pianki.
Składniki
- wołowina (na kości) – 1,5 kg
- wieprzowina (na kości) – 1,5 kg
- cebula - 2 kawałki
- liść laurowy - 2 kawałki
- czarny pieprz - 4 groszek
- sól - 1 art.
- woda - 4 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz wołowinę i wieprzowinę, pokrój na duże kawałki i włóż do garnka.
Dodaj przyprawy, wlej wodę i gotuj przez 4 godziny na małym ogniu.
Dodaj obrane cebule i gotuj wszystko razem przez kolejne 30 minut.
Wyjmij mięso z bulionu i połóż na talerzu do ostygnięcia.
Złap cebulę i wyrzuć.
Odcedź bulion, dodaj sól i gotuj przez 2 minuty.
Oddziel mięso od kości, posiekaj i włóż do przygotowanych pojemników.
Wlać bulion i umieścić w chłodnym miejscu na 5-6 godzin.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy