Egzotyczna przekąska oparta na ulubionej sałatce. Obowiązkowym składnikiem bułki Cezara z krewetkami jest sos o tej samej nazwie. Można go kupić w sklepie lub przygotować samodzielnie, wybierając przepis według własnego gustu.
Składniki
- okrągły ryż (gotowane) – 300 g
- krewetki (gotowane) – 150 g
- pomidory - 150 g
- parmezan - 60 g
- ocet ryżowy - 1 art.
- SOS (Cezar) – 2 art.
- cukier - 1 łyżeczka
- nori - 2 liścia
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połącz ryż, ocet i cukier. Przykryj i odłóż na bok na 10 minut.
Krewetki opłucz wrzącą wodą i obierz muszle.
Obierz pomidory i pokrój w kostkę.
Rozłóż bambusową matę na stole. Ułóż warstwę ryżu i lekko ubij.
Na wierzch umieść liść nori i posmaruj sosem Cezar.
Połóż krewetki i pomidory paskiem na jednej szerokiej krawędzi.
Użyj bambusowej maty, aby zwinąć ciasną rolkę.
Pokroić na porcje, ułożyć na talerzu i posypać startym parmezanem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy