Oprócz pasztetów mięsnych i liver często gotuję również pasztet rybny z porami. Ma zupełnie inny smak, więc jest to dobra odmiana na twoim stole. Polecam podawać z prażoną bagietką i posypać posiekaną zieloną cebulą.
Składniki
- morszczuk (lub inna biała ryba) – 200 g
- czerwona ryba (solone lub wędzone) – 150 g
- ser twarogowy - 140 g
- marchew - 1 rzecz
- por - 1 rzecz
- masło - 60 g
- sól - 1 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - 0.5 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Gotuj białą rybę we wrzącej wodzie przez 10-15 minut – do miękkości. Schłodź, usuń kości i losowo posiekaj.
Podobnie losowo posiekaj czerwoną rybę.
Zetrzyj marchewki i pokrój pory w cienkie półpierścienie. Smaż warzywa przez około 3 minuty, aż będą miękkie i wyślij do blendera.
Dodaj tam oba rodzaje ryb i ubij, aż będą gładkie.
Następnie dodaj twaróg, sól, pieprz i zmiękczone masło. Ponownie ubij pasztet i podawaj.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy