Pyszna przekąska jest szczególnie przydatna w zimnych porach roku, kiedy nasz organizm tak bardzo potrzebuje witamin. Ze świeżym imbirem okazuje się bardzo ostry i soczysty. A co możemy powiedzieć o zapachu! Jest tak mocny i bogaty, że przerywa nawet czosnek.
Składniki
- marchew - 500 g
- czosnek - 2 ząbki
- imbir - 20 g
- Olej roślinny - 40 ml
- ocet - 1 art.
- mielona czerwona papryka - 0,5 łyżeczka
- cukier - 1 łyżeczka
- sól - 0,5 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zetrzyj marchewki na specjalnej tarce.
Dodaj sól, cukier, zmieloną czerwoną paprykę i ocet.
Rozgrzej olej roślinny na patelni, wlej do marchewki i wymieszaj.
Imbir obrać i zetrzeć na drobnej tarce.
Dodaj imbir i czosnek przepuszczony przez prasę do miski z marchewką. Wymieszaj, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 2-3 godziny.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy