przekąski 22.01.2022

Galaretka"Domowa"

5 godz. 20 min.
6 porcji
Galaretka
New Africa, stock.adobe.com
0

Asortyment świątecznych potraw będzie niekompletny, jeśli nie ma galaretki. Często jest umieszczany na środku stołu i jest powodem do dumy gospodyni. Aby tak było, przygotuj galaretkę "domową". Przepis jest prosty i korzystny dla wszystkich!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Udka wieprzowe ostrożnie zeskrob nożem, aby usunąć górną warstwę i spłucz pod bieżącą wodą.

Pokrój kurczaka na duże kawałki i dobrze spłucz.

Złóż udka wieprzowe, kurczaka, liście laurowe, ziele angielskie i czarną paprykę do głębokiego garnka. Wlej zimną wodę, dodaj obraną cebulę, marchewkę i gotuj na wolnym ogniu przez 4,5 godziny.

Dodaj sól, drobno posiekane ząbki czosnku i gotuj przez kolejne 30 minut.

Mięso wyłowić, lekko ostudzić, oddzielić od kości i drobno posiekać.

Wyrzuć cebulę i liść laurowy, pokrój marchewki na małe kawałki.

Bulion przecedzić dwukrotnie przez gazę, aby galaretka była przezroczysta i piękna.

Ułóż mięso i marchewkę na talerzach. Ostrożnie wlej bulion i pozostaw na 2 godziny w temperaturze pokojowej.

Przenieś schłodzone galaretki do lodówki na 8-10 godzin.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy