Asortyment świątecznych potraw będzie niekompletny, jeśli nie ma galaretki. Często jest umieszczany na środku stołu i jest powodem do dumy gospodyni. Aby tak było, przygotuj galaretkę "domową". Przepis jest prosty i korzystny dla wszystkich!
Składniki
- kurczak (Strona główna) – 1,5 kg
- nogi wieprzowe - 2 kawałki
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 2 kawałki
- czosnek - 4 ząbki
- liść laurowy - 3 kawałki
- ziele angielskie - 5 groszek
- czarny pieprz - 5 groszek
- woda (filtrowane) – 5 l
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Udka wieprzowe ostrożnie zeskrob nożem, aby usunąć górną warstwę i spłucz pod bieżącą wodą.
Pokrój kurczaka na duże kawałki i dobrze spłucz.
Złóż udka wieprzowe, kurczaka, liście laurowe, ziele angielskie i czarną paprykę do głębokiego garnka. Wlej zimną wodę, dodaj obraną cebulę, marchewkę i gotuj na wolnym ogniu przez 4,5 godziny.
Dodaj sól, drobno posiekane ząbki czosnku i gotuj przez kolejne 30 minut.
Mięso wyłowić, lekko ostudzić, oddzielić od kości i drobno posiekać.
Wyrzuć cebulę i liść laurowy, pokrój marchewki na małe kawałki.
Bulion przecedzić dwukrotnie przez gazę, aby galaretka była przezroczysta i piękna.
Ułóż mięso i marchewkę na talerzach. Ostrożnie wlej bulion i pozostaw na 2 godziny w temperaturze pokojowej.
Przenieś schłodzone galaretki do lodówki na 8-10 godzin.