Jeśli nie masz kokotni lub po prostu chcesz poeksperymentować, przygotuj klasyczną julienne z grzybami w tartaletach. Przekąska w tym formacie jest najczęściej podawana na świątecznym stole, ale nikt nie zabrania jej tak po prostu gotować.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój grzyby i obraną cebulę.
Umieść cebulę na rozgrzanej patelni z olejem roślinnym i smaż, aż będzie przezroczysta.
Dodaj grzyby i gotuj przez 5-7 minut, często mieszając.
Wlej śmietanę, posyp solą, pieprzem i gotuj przez 5 minut na małym ogniu.
Osobno na suchej patelni usmażyć mąkę na złoty kolor.
Dodaj masło, mleko i gotuj wszystko razem przez 3 minuty.
Wlej sos na patelnię z grzybami i wymieszaj.
Włóż nadzienie do przygotowanych tartaletek.
Posyp startym serem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 10 minut.