przekąski 30.06.2023

galaretka rybna

50 min
12 porcji
Galaretka rybna
vivoo, stock.adobe.com
0

Najczęściej ta przekąska jest uważana za mięsną. Wielu nawet nie podejrzewa, że galaretowate mięso rybne okazuje się nie mniej smaczne. Najlepiej gotować go z karpia, sandacza i makreli. Aby nie ryzykować, zawsze dodaję trochę żelatyny.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Przygotuj rybę, pokrój i włóż do rondla.

Dodaj wodę, przyprawy, obraną marchewkę, cebulę i gotuj przez 30 minut od wrzenia.

Wyjmij rybę i warzywa z bulionu, połóż na talerzu, odłóż na bok do ostygnięcia.

Żelatynę zalać 150 ml zimnej wody i pozostawić na 10 minut.

Dodaj sól, posiekane zioła do bulionu i gotuj przez 3 minuty.

Wyłącz ogrzewanie, wlej żelatynę do przedmiotu obrabianego i wymieszaj.

Oddziel rybę od kości, pokrój i ułóż w foremkach.

Wlać bulion i umieścić w chłodnym miejscu na 5 godzin.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy