Dania kuchni azjatyckiej stały się ostatnio bardzo popularne. Proponuję nadążyć za modą i przygotować pyszne sajgonki z krewetkami i warzywami. Patrząc w przyszłość, powiem, że łatwiej jest pracować z papierem ryżowym niż z nori.
Składniki
- krewetki (gotowane) – 200 g
- sałata - 2 liścia
- rzodkiewka - 100 g
- marchew - 1 rzecz
- ogórki - 1 rzecz
- pomidory - 1 rzecz
- sok z cytryny - 1 art.
- papier ryżowy - 2 liścia
Przepis na gotowanie krok po kroku
Krewetki opłucz wrzącą wodą, obierz skorupy i skrop sokiem z cytryny.
Ogórki, marchewki i pomidory pokrój w cienkie plasterki.
Umieść papier ryżowy w zimnej wodzie na 15 sekund.
Połóż papier ryżowy na desce, połóż liść sałaty na wierzchu.
Umieść rząd krewetek na środku.
Dodaj rzodkiewki, ogórki, marchewkę i pomidory.
Wsuń boki do środka i zwiń sajgonkę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy