W kuchni japońskiej bułki są najczęściej przygotowywane z surowych owoców morza. Obróbka cieplna pojawiła się w procesie dostosowywania tych potraw do potrzeb zagranicznych konsumentów. Tak więc pieczone bułki z krewetkami najczęściej można zobaczyć w menu amerykańskich restauracji.
Składniki
- krewetki (gotowane) – 12 sztuk
- okrągły ryż (gotowane) – 250 g
- ocet ryżowy - 2 art.
- sok z cytryny - 1 art.
- cukier - 0,5 łyżeczka
- sól - 0,5 łyżeczka
- nori - 2 liścia
- ser śmietankowy - 120 g
- Tabasco - 0,5 CZ. l.
- sos sojowy - 1 CZ. l.
- SOS (Azjatycki) – do smaku
- Sezam - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Krewetki opłucz wrzącą wodą, obierz skorupy i skrop sokiem z cytryny.
Ugotowany ryż wymieszaj z octem i cukrem.
Rozłóż bambusową matę na stole, umieść arkusz nori na wierzchu.
Ułóż warstwę ryżu i lekko ubij.
Ułóż krewetki w paski i zwiń ciasną rolkę.
Pokrój na małe kawałki i ostrożnie przenieś na wyłożoną blachę do pieczenia.
Połącz ser śmietankowy, sojowy i sos Tabasco.
Łyżeczką nałóż czapkę serową na bułki.
Piecz przez 5 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Ułóż pieczone bułki na talerzu, polej sosem azjatyckim i posyp sezamem.