Kurczak z pomarańczami to niesamowite połączenie na co dzień lub na świątecznym stole. Nie musisz nawet używać do tego piekarnika. Zwłaszcza jeśli nie gotujesz całej tuszy, ale tylko udka z kurczaka.
Składniki
- udka z kurczaka - 6 sztuk
- pomarańczowy - 1 rzecz
- sok pomarańczowy - 1 szklanka
- sos sojowy - 2 art.
- ocet ryżowy - 3 art.
- brązowy cukier - 0.3 szklanki
- imbir (tarty) – 1 łyżeczka
- mielona czerwona papryka - 0.5 CZ. l.
- skórka pomarańczowa - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połącz sok pomarańczowy, skórkę, ocet, sos sojowy, imbir, cukier i przyprawy.
Marynuj udka kurczaka przez kilka godzin.
Podsmaż Nogi na patelni, aż się zarumienią.
Wlej trochę marynaty, dodaj pomarańczowe krążki i gotuj przez kolejne 5-7 minut.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy