To prosty domowy przepis, w którym nie ma nic zbędnego. Taka Rolada wieprzowa spodoba się miłośnikom czystych smaków, bez dodatków warzywnych i owocowych. Najważniejsze jest to, że mięso ma czas na nasycenie wszystkich aromatów i smaków!
Składniki
- wieprzowina - 1.5 kg
- oliwa z oliwek - 2 art.
- musztarda - 2 art.
- Mieszanka groszku pieprzowego (mielona) – 1 łyżeczka
- czosnek - 4 ząbki
- mielona kolendra - 1 łyżeczka
- gałka muszkatołowa - 1 łyżeczka
- kozieradka - 1 CZ. l.
- bułka tarta - 3 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Rozłóż wieprzowinę cienką warstwą, ubij trochę i zetrzyj wszystkie przyprawy z obu stron.
Posmaruj mięso olejem i musztardą, rozłóż talerze czosnku i zwiń ciasną bułkę. Zawiń go w folię.
Pozostaw bułkę w lodówce na kilka godzin, a następnie gotuj przez 1.5 godziny na małym ogniu.
Wyślij bułkę do piekarnika na kolejną godzinę w temperaturze 170 stopni.
Rozpakuj folię, skrop bułkę masłem i posyp bułką tartą. Wyślij z powrotem do piekarnika na kolejne 20-30 minut w temperaturze 200 stopni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy