Jedna z najdelikatniejszych zapiekanek twarogowo-jabłkowych dzięki kwaśnej śmietanie w składzie! Przed podaniem możesz polać go karmelem lub udekorować jagodami i liśćmi mięty. Cała rodzina, w tym dzieci, będzie zachwycona takim śniadaniem!
Składniki
- twaróg - 750 g
- cukier - 3 art.
- śmietana - 150 g
- mąka - 5-6 art.
- proszek do pieczenia ciasta - 0.5 łyżeczka
- jaja kurze - 3 kawałki
- Skórka z cytryny - 1 art.
- jabłka - 2 kawałki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ubij jajka z cukrem na puszystą pianę.
Przetrzyj twaróg przez sito, wymieszaj ze śmietaną i jajkami, a następnie dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i skórką.
Włóż połowę masy do formy. Na wierzch ułóż plasterki jabłka i ponownie twaróg.
Gotuj zapiekankę w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy