dania główne 29.11.2022

karp w folii w piekarniku

1 godz. 0 min.
2 porcje
Karp w folii w piekarniku
Anna żurawia, stock.adobe.com
0

Za pomocą folii każda ryba pieczona w piekarniku okazuje się nie przesuszona, soczysta i tak zdrowa, Jak to tylko możliwe. Aby przygotować aromatyczne danie, wybierz świeżego, a jeszcze lepiej żywego karpia. To pyszna ryba i prawdziwa dekoracja świątecznego stołu.

Składniki

  • Karp (świeży) – 600 g
  • czosnek - 2 ząbki
  • cytryna - 1 szt.
  • pomidory koktajlowe - 6 szt.
  • Zieleń - 1 pęczek
  • Olej roślinny - 60 ml
  • sól morska - do smaku
  • mielony czarny pieprz - do smaku

Przepis na gotowanie krok po kroku

Oczyść tusze karpia z łusek i wnętrzności, usuń skrzela, ogon i płetwy, dokładnie spłucz, a następnie osusz ręcznikiem papierowym.

Natrzyj rybę wewnątrz i na zewnątrz mieszanką soli morskiej i czarnego mielonego pieprzu. W razie potrzeby użyj innych przypraw do ryb.

Opłucz warzywa, obierz czosnek, pokrój cytrynę w plasterki. Faszeruj rybę.

Rozłóż folię błyszczącą stroną do góry, posmaruj olejem roślinnym. Połóż warzywa na folii, połóż nadziewane tusze karpia i pomidory koktajlowe na wierzchu. Zawiń folię, nie dociskając mocno ryby.

Piecz karpia w folii w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30-35 minut. 10 minut przed gotowością otwórz folię i pozwól rybie lekko się zrumienić.

Podawaj gotowe danie z warzywami, udekorowane gałązkami świeżych ziół i plasterkami cytryny.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy