Za pomocą folii każda ryba pieczona w piekarniku okazuje się nie przesuszona, soczysta i tak zdrowa, Jak to tylko możliwe. Aby przygotować aromatyczne danie, wybierz świeżego, a jeszcze lepiej żywego karpia. To pyszna ryba i prawdziwa dekoracja świątecznego stołu.
Składniki
- Karp (świeży) – 600 g
- czosnek - 2 ząbki
- cytryna - 1 szt.
- pomidory koktajlowe - 6 szt.
- Zieleń - 1 pęczek
- Olej roślinny - 60 ml
- sól morska - do smaku
- mielony czarny pieprz - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Oczyść tusze karpia z łusek i wnętrzności, usuń skrzela, ogon i płetwy, dokładnie spłucz, a następnie osusz ręcznikiem papierowym.
Natrzyj rybę wewnątrz i na zewnątrz mieszanką soli morskiej i czarnego mielonego pieprzu. W razie potrzeby użyj innych przypraw do ryb.
Opłucz warzywa, obierz czosnek, pokrój cytrynę w plasterki. Faszeruj rybę.
Rozłóż folię błyszczącą stroną do góry, posmaruj olejem roślinnym. Połóż warzywa na folii, połóż nadziewane tusze karpia i pomidory koktajlowe na wierzchu. Zawiń folię, nie dociskając mocno ryby.
Piecz karpia w folii w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30-35 minut. 10 minut przed gotowością otwórz folię i pozwól rybie lekko się zrumienić.
Podawaj gotowe danie z warzywami, udekorowane gałązkami świeżych ziół i plasterkami cytryny.