Potrawy dietetyczne są również bardzo smaczne. Dobrym przykładem jest ryż z krewetkami i warzywami. Dla wygody proponuję gotować w powolnej kuchence. W nim danie okazuje się bogate, pachnące i kruche.
Składniki
- ryż na parze - 2 szklanki
- krewetki (obrane) – 300 g
- zielony groszek - 1 szklanka
- papryka - pół
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- Olej roślinny - 2 art.
- czosnek - 2 ząbki
- mielony czarny pieprz - do smaku
- Sol - do smaku
- woda - 4 szklanki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obrane krewetki włożyć do durszlaka i spłukać wrzącą wodą.
Obierz marchewki, czosnek, cebulę i paprykę, posiekaj.
Wlej olej roślinny do miski multicookera, włącz program "SMAŻENIE".
Dodaj marchewki, cebulę i smaż na złoty kolor.
Dodaj paprykę, czosnek, sól i mielony pieprz. Gotuj wszystko razem przez 5 minut.
Wlej umyty ryż, wlej ciepłą wodę i zamknij pokrywkę. Gotuj przez 20 minut w trybie "owsianka".
Po sygnale dodaj zielony groszek, krewetki i kontynuuj gotowanie przez kolejne 10 minut.
Nalegaj na gotowe danie pod pokrywką w trybie "podgrzewania" przez 10-15 minut.