Dzisiaj chcę podzielić się przepisem na pachnący kawior z cukinii. Ugotowany w domu kawior okazuje się szczególnie smaczny i zdrowy. Zawiera witaminy i minerały, których organizmowi brakuje w zimie.
Składniki
- cukinia - 1,2 kg
- marchew - 2 szt.
- pomidory - 400 g
- papryka - 2 szt.
- cebula - 2 szt.
- czosnek - 2 ząbki
- pasta pomidorowa - 1 art.
- sok z cytryny - 1 art.
- Olej roślinny - 60 ml
- mielony czarny pieprz - do smaku
- mielona kolendra - do smaku
- cukier - 1 art.
- sól - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wszystkie warzywa opłucz, obierz i przepuść na przemian przez maszynkę do mięsa.
Na rozgrzanym oleju roślinnym smażyć posiekane marchewki do miękkości. Dodaj cebulę i smaż razem przez 5 minut.
Na patelni do marchwi i cebuli dodaj cukinię przepuszczoną przez maszynkę do mięsa (płyn należy najpierw wycisnąć) i paprykę. Wszystko dobrze wymieszaj i smaż do miękkości.
Dodaj pokruszone pomidory, sól, cukier, kolendrę, czarny pieprz, koncentrat pomidorowy i sok z cytryny. Wszystko dobrze wymieszaj i na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, Duś do miękkości.
Kilka minut przed końcem gotowania dodaj posiekany czosnek do kawioru, wymieszaj.
Wrzący kawior z cukinii zapakuj do wcześniej wysterylizowanych słoików, szczelnie zamknij, odwróć do góry nogami i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.