sok winogronowy na zimę

1 godz. 0 min.
14 porcji
Sok winogronowy na zimę
Kitty, stock.adobe.com
0

Dzięki temu przepisowi sok winogronowy jest doskonale przechowywany. Okazuje się przezroczysty i, co ważne, z minimalną ilością osadu. Odmiana winogron może być dowolna, a jeśli jagody nie są wystarczająco słodkie, po prostu dodaj cukier na etapie gotowania.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Usuń winogrona z pędzli, posortuj, dokładnie spłucz i połóż do wyschnięcia na ręczniku papierowym.

Gdy winogrona są całkowicie suche, wlej je do sokowirówki i wyciśnij sok.

Odcedź powstały płyn dwukrotnie przez gazę, wlej do rondla i gotuj przez 5 minut na małym ogniu.

Wlej sok do wysterylizowanych słoików i zwiń. Po dniu przenieś sok do ciemnego, chłodnego miejsca.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy