W zeszłym roku wypróbowałem nowy przepis na Adjiki — ugotowałem go z pomidorów i czosnku z octem. Przedmiot okazał się smaczny i umiarkowanie ostry. Dzielę się z Tobą tym przepisem. Zwróć uwagę, że ocet dodaje się 5 minut przed gotowaniem.
Składniki
- pomidory - 2 kg
- papryka - 500 g
- czosnek - 100 g
- Olej roślinny - 3 art.
- ocet - 3 art.
- mielona kolendra - 0,5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- ostra czerwona papryka (płatki) – 0,5 CZ. l.
- cukier - 50 g
- sól - 1,5 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz pomidory. Pokrój paprykę na pół, obierz łodygi i nasiona.
Przepuść przygotowane warzywa i czosnek przez maszynę do mięsa.
Dodaj masło, cukier, sól i gotuj przez 30 minut na małym ogniu.
Dodaj przyprawy, wlej ocet i gotuj przez kolejne 5-7 minut.
Włóż gorącą Adjikę do przygotowanych słoików, zwiń i owiń ciepłym kocem na jeden dzień.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy