lecho z papryki i pomidorów na zimę
Lecho z pomidorów i papryki to kęs uwielbiany przez wiele gospodyń domowych. Zimą taka przekąska znacznie urozmaica dietę, zastępując sałatki ze świeżych warzyw. Podawaj jako zimną przekąskę, jako dodatek do przystawek i dań mięsnych.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Paprykę obrać z nasion, pokroić w średniej wielkości plasterki.
Pomidory opłucz, pokrój losowo i przepuść przez maszynę do mięsa. Na dużym ogniu zagotuj masę pomidorową, a następnie zmniejsz ogień i gotuj przez 20 minut.
Dodaj sól, cukier i olej roślinny, wymieszaj.
Umieść plastry papryki w masie pomidorowej i gotuj lecho na średnim ogniu pod pokrywką przez 20 minut po ugotowaniu. Nie zapomnij okresowo mieszać!
5 minut przed gotowaniem dodaj ziarna pieprzu do lecho i wprowadź ocet.
Umieść gorące lecho w sterylnych słoikach. Najpierw ułóż plasterki papryki, lekko ubijając, a następnie polej pozostałym sosem pomidorowym na wierzchu słoików. Zwiń słoiki z półfabrykatem, odwróć do góry nogami, zawiń i ostudź. Przechowuj lecho w chłodnym, ciemnym miejscu.